A boldog együttélés titka

2022.10.17

Nagyon sokan osztjuk meg az otthonunkat különféle állatokkal. Mindegyiknek más az igénye. Úgy kell együtt élnünk, hogy mindenki jól érezze magát.

Mielőtt meggondolatlanul belemennénk egy kisállat beszerzésébe, át kell gondolnunk, hogy a választott állatfaj számára megfelelő lenne-e az otthonunk. Ha nem az, de az állatot nagyon szeretnénk, akkor állatbaráttá kell tenni. Csak akkor lehet nyugodt és kiegyensúlyozott az állatokkal való együttélés, ha jól érezhetik magukat a lakásban is, de úgy, hogy ők sem okoznak számunkra fennforgást.

Ha unatkoznak, túl kevés inger éri a lakáson belül élő állatainkat, akkor keresnek szórakozást maguknak. Az pedig a gazdi számára nagy valószínűséggel nem öröm. Tönkretehetik használati tárgyainkat, bútorainkat, pusztán csak azért, mert unatkoznak. Az sem mindegy, hová végzik el dolgukat. Hogy minden zökkenőmentes legyen, érdemes olyanná tenni a lakást, hogy mindenkinek jó legyen.

Legyen saját kuckójuk, vagy legalább ágyuk a kutyáinknak, cicáinknak, ahová elhúzódhatnak. Szeretnek ott ülni, feküdni, ahol mi is. Ha meg akarjuk védeni az ülő- és fekvőalkalmatosságok kárpitját, akkor le kell takarni egy pléddel, így is ráfeküdhet az állat, és kárt sem tesz.

Cicás gazdik már rájöttek arra, hogy ha nem szereznek be egy direkt körömélesítésre szolgáló tárgyat, akkor a bútoraik bánják.

Az csak egy dolog, hogy gondoskodsz elegendő ételről, de törekedj arra is, hogy az etető megfelelő magasságban, elérhető legyen.

"Magyar Kutyapiac" - így egyszerűen megfogalmazva, pontosan ez tapasztalható már sok éve Magyarországon az online hirdetőoldalak kínálatát elnézve. És a helyzet évről évre egyre reménytelenebb! A kiskutya után érdeklődők, akik előbb-utóbb vásárlókká válnak, nem tudják, hogyan és honnan szabad illetve érdemes kiskutyát vásárolni. Nem tudják eldönteni adott esetben milyen fajtát válasszanak, az adott fajta eldöntése után kinél/kiknél érdemes érdeklődni kiskutya után és kik azok, akiktől semmilyen körülmények között nem szabad kiskutyát választani, ki a gondos tenyésztő és ki a felelőtlen szaporító, sokan azt sem tudják mit jelent a felelős állattartás és a gondos állatszeretet. Sok esetben a döntésképtelenség vagy rossz döntés mögött a tájékozatlanság áll vagy alapvetően a kutyavásárlók nem akarnak "sokat" költeni, feltételezhetjük azt is, hogy talán mindkettő egyszerre.

Vegyünk egy családot, aki kiskutyát szeretne vásárolni. Mit tesznek először? A legtöbben rögtön az online hirdetőoldalakon néznek szét, mert az a legegyszerűbb és a leggyorsabb. Tegyük mi is ezt és nézzük, mit is láthatunk, illetve látunk ezeken a hirdetési portálokon, kezdjük a "legnépszerűbbel", amit a legtöbben látogatnak.

Az első szembetűnő hirdetés rögtön az alábbi:

"Kiváló minőségű pireneusi kiskutyák eladók. A kiskutyák különböző árban vannak, van 20000-es is." - szóval 20.000.- Ft-os is van, ezt is megtudtuk! Se oltások, se chip, se származási lap nincs említve a hirdetésben, a többi fontos dologról már nem is beszélve.

A következő hirdetés akár gépjármű is lehetne, az első pár szó azt tükrözi, de mégsem az: "Eladó 2 Fúl extrás kölyök francia bulldog, most lesznek 4 hetesek, foglalózni lehet őket személyes megtekintés után! Az árban csip és első oltás és folyamatosan féreghajtás van benne. Minőségi tápon nevelt extrás szülőktől, bige színben 90.000.- Ft." - A francia bulldog fajtát full extrás gépjárműhöz hasonlítani nagy merészség, a kutya, legyen az bármilyen fajta is, egy élő és érző állat, a gépjármú pedig egy közlekedési eszköz az ember szolgálatában. A szín ilyetén írásmódban nem ismeretes. Itt már említve van a chip és az első oltás is, egy fokkal jobb, mint az előző, viszont származási lap itt sem szerepel, az ár viszont ehhez képest magas.

"Amerikai bulldog kiskutyák eladók. Chip, oltás, féreghajtás mindegyiknél, törzskönyv igény szerint, kiváló vérvonalú szülőktől. 30 000 .- Ft" - törzskönyv (származási lap) igény szerint és a kiskutyák ára így is csak 30.000.- Ft-ért, szintén nem a minőséget tükrözi.

"Minőségi, fajtiszta Weszti pártól kiskutyák eladók! 4.db. szuka /kislány/ van! 6 hetesek az első oltást, és a féregtelenítés megkapták! Az áruk fix! 35 000.Ft - Ennek tudatában várom a komoly vásárlási szándékúak hívását!" - szintén chip és származási lap nélküli kiskutyák. Az ár alapján a hirdetésben szereplő "minőségi" jelző erősen megkérdőjelezhető.

Tovább: https://kutya-portal.hu/felelos-allattartas-fejezet-magyar-kutyapiac/

A 98/2013. (X. 24.) VM rendelet alapján Magyarországon csak a törzskönyvvel rendelkező kutyák minősülnek fajtatisztának! A törzskönyv nélküli kutyák csak fajta-jellegűek.

A fajtatiszta kutyák családfája a származási lapjuk alapján igazolt és hordozzák az adott fajtára jellemző küllemi és jellemi tulajdonságokat, melyek a fajtaleírásban pontosan megvannak határozva!
Mivel a törzskönyv nélküli kutyának a családfája ismeretlen és küllemében, jellemében több kutyafajta tulajdonságai felismerhetőek, ezért ezek a kutyák már nem fajtatiszták, hanem fajtajellegűek! Ki, milyen fajtajelleget lát bennük- például egy küllembíró, egy állatorvos, egy tenyésztő, egy laikus....
Teljesen egyértelmű és vitathatatlan tény, hogy a fajtajellegű kutyusok nem a fajta tökéletesítése céljából születnek!!!
Akkor vajon mi készteti az embereket a fajtajellegű kutyák létrehozására?! Sajnos egyrészről az emberi tudatlanság, naivitás, másrészről a felelőtlenség és/vagy anyagi haszonszerzés!

Viták egész sorát indítja el a "kell-e törzskönyv", vagy "nem kell törzskönyv" kérdés. Pedig ezen nem lehet vitázni. Egy tenyésztőnek természetes és teljesen magától értetődő hogy egy kiskutyához ad törzskönyvet, ám az, aki nem ad, nem tekinthető tenyésztőnek.

Törzskönyveztetés szabályai:

https://www.abeinfo2014.com/cikkek/szabalyzataink/torzskonyveztetesi-szabalyzat/

Angliában alakult ki a törzskönyvezés rendszere, amely máig a tenyésztés megtervezésének alapját és egyben a származás igazolását jelenti. "Ha Önnek nem fontos a törzskönyv, az még nem jelent semmi rosszat. Attól Ön még szeretheti a kutyát ugyanúgy, mintha törzskönyves lenne, nem igaz?" - olvasható az egyik kutyával foglalkozó internetes portálon. A folytatás azonban nem arra ösztönöz minket, hogy lemondjuk erről a papírról, hanem épphogy felhívja a figyelmet a törzskönyv fontosságára. Hiszen nem mindegy, hogy egy barátságos, gyerekszeretőnek hit kutya mikor válik kiszámíthatatlanná és harapóssá. Ezek - és még sok egyéb betegség - a genetikai hibákhoz vezetnek vissza, amelyek a szülők származásának nyomon követésével kiszűrhetőek, ellenőrizhetőek.A törzskönyv a kutya születési anyakönyvi kivonata és személyi igazolványa is egyben. Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is fontos, hogy legyen egy megfelelő nyilvántartás. A törzskönyvnek tartalmaznia kell a kutya minden fontos adatát. A születési idejét, hol és kinél született, milyen számon regisztrálták és az egyedi azonosítójának chip számát is. Tartalmaznia kell a kutya szüleinek valamint azok őseinek adatait legalább 4 generációra visszamenőleg. Vannak rendszerek ahol több és vannak ahol kevesebb a feltüntetett ősök száma. Egy kezdő kutyatartónak ezek az adatok nem sokat mondanak, de az esetleges tenyésztéshez elengedhetetlen információk.A törzskönyvet amely valójában egy nagy könyv a nyilvántartást vezető szervezet őrzi és ennek lapjai az adott egyed születési anyakönyvi kivonata. A tenyésztő ennek másolatát kapja meg, ennek a dokumentumnak a hivatalos neve Származási bizonyítvány. Ezt csak az a kutya kaphatja meg, akinek a szülei is rendelkeznek ilyennel. Jelenlegi ára MEOE-nél 5500 forint. Az iratot a kutya tenyésztője válthatja ki, erre 180 nap áll a tenyésztő rendelkezésére. A 180. nap után már DNS vizsgálat is kötelező a törzskönyv kiváltásához, aminek költségei a tenyésztőt terheli. Az alom 14 napos korában beadva a törzskönyvigénylést a 30 napos határidővel számolva, 8 hetes kiskutyák mellé meg kell kapni a törzskönyvet. Ha egy alomból egy kölyköt már letörzskönyveztek, arra nincs lehetőség, hogy később a többit is letörzskönyvezzék. Csak egyszerre lehet beadni az egy alomban született kölykök törzskönyv iránti kérelmét. Minden tenyésztő csak abban az országban válthat ki, ahol él. A nemzetközileg elfogadott törzskönyv, az FCI törzskönyv, melyet Magyarországon csak a magyar tag, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) állíthat ki.
A törzskönyvet elvesztés esetén csak a tenyésztő tudja újra megkérni, ezért nagyon kell rá vigyázni. Legjobb csinálni róla egy fénymásolatot és az eredeti jó helyen lesz a fiókban, főleg azért mert csak két esetben lehet szükség az eredeti példányra. Ha tenyészszemlére szeretné vinni a kutyát, vagy ha esetleg valamilyen vita merülne fel a kutya tulajdonjogát illetően.Aki kiskutyát vásárol, és már kinézte a számára megfelelő kedvencet, fizetés előtt nem árt, ha érdeklődik. Kérdezzen rá az adott fajtaklubnál, ( https://www.abeinfo2014.com/ ) akihez a fajta tartozik, hogy ismerik-e az adott tenyésztőt, kennelt. Persze még ez sem garancia semmire. A legjobb kennelben is születnek gyenge vagy hibás esetleg beteg kölykök. Ebben az esetben is ki lehet váltani a törzskönyvet és felelős tenyésztőként rá kell vezetni, hogy a tenyésztésből zárják ki. Egy másik lehetőség, hogy a kutyához korlátozott törzskönyvet kap, esetleg csak törzskönyv másolatot. Ez olyan esetekben fordul elő, ha a tenyésztő valamilyen okból nem szeretné a kutyát tenyésztésbe vonni és ezt a törzskönyv korlátozásával kívánja érvényesíteni. Ez azt a célt szolgálja, hogy kellő megalapozottság nélkül ne hozzanak le almot a kutyától.Létezik még az úgynevezett regisztrációs lap is. Ilyet kap az a kutya, aki a MEOE tenyésztési szabályzatát nem betartva, hoz létre egy almot vagy a szülőpár egyik vagy akár mindkét tagja nem felelt meg a tenyészszemle elbíráláson.


A MEOE a törzskönyvezésnél 30 napos átfutási idővel dolgozik. Amennyiben a tenyésztő hiányosan adta be az alombejelentőt a MEOE vagy az adott fajtaklub külön értesíti őket a hiányosságok pótlásáról. Az FCI kiállításokra is csak a törzskönyvel rendelkező egyedek nevezhetőek. Ha az elején az emberek nyilvántartásához hasonlítottuk a kutyák törzskönyvezését, akkor látjuk, hogy talán még fontosabb iratról is van szó, mint a személyi igazolvány. Bár mi is ezzel biztosítjuk a jogainkat, de nem nyújt olyan biztonságot, mint a kutyák esetében.A törzskönyv kiváltásának lépéseiA kölykök szüleinek FCI törzskönyvvel kell rendelkezniük.A tenyésztőnek kennel névvel kell rendelkeznie. Ezt a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületénél kell kiváltani.A fedező kan tulajdonosának fedeztetési jegyet kell adnia, mellyel a fedezés megtörténtét igazolja. Külföldi fedező kan esetén szerződést kell kötni, vagy nyilatkozatot kell írnia a kan tulajdonosának.
Alombejelentő lapot kell kitöltenie a tenyésztőnek és le kell adni a fedeztetési jeggyel, a szülők törzskönyvének másolatával, a kiállítási és egészségügyi szűrési eredmények, illetve a tagság igazolásával a MEOE-nak.

MAGYAR EBTENYÉSZTŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETE

TÖRZSKÖNYVEZÉSI SZABÁLYZAT

https://www.kennelclub.hu/files/files/KENNELCLUB/torzskonyvezesiszabalyzat201709.pdf

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (mint a Fédération Cynologique Internationale - FCI) tagja vezeti a Magyar Ebtörzskönyvet, amelybe minden fajtatiszta kutya felvehető, amelynek szülei is igazoltan fajtatiszták

I.

A törzskönyvezés

Származási lapot kap minden fajtatiszta kutya, amelynek szülei rendelkeznek származási lappal.

A TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT-ban meghatározott feltételeket teljesítő szülők azonosított utódai kennel névvel megjelölt származási lapot kapnak.