Kiskutyáink

Nézd meg a szülők fotóját és kiállítási eredményeit is! Nem csak akkor fontos lépés ha tenyésztésre vagy kiállításra választasz kutyát ezt sose feledd! A jó kiállítási eredmények azt is tükrözik, hogy a szülők a fajta reprezentatív képviselői küllemben és karakterben egyaránt. Ebből megítélheted, hogyan fog kinézni a kiskutya mikor felnőtté válik.

Nagyon sokan osztjuk meg az otthonunkat különféle állatokkal. Mindegyiknek más az igénye. Úgy kell együtt élnünk, hogy mindenki jól érezze magát.

Panzióztatás

2022.10.17

Kizárólag tőlünk vásárolt kutyák panzióztatását vállaljuk. Bejelentkezés panzióztatásra legalább 2 héttel érkezés előtt! Kérésünk, hogy a kutya érkezése előtt legalább 2 nappal féregtelenítve legyen és az oltási könyvet, valamint azt az ételt amit szokott enni hozzák a kutyussal együtt a nálunk töltött napok arányában!


Mik azok a szempontok, amiket föltétlen fontos egy kiskutya vásárlása előtt figyelembe venni!

Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy fajtától függően egy kutya élettartama, nagyobb méretű kutyák esetében 10-12 év a kisebb méretű kutyák esetében akár 12-16 év is lehet. Egy kutya az életünkben rengeteg örömöt tud okozni. De vajon mi is fogjuk tudni megfelelően viszonozni? Egy kutya nem érti meg azt, hogy a gazdinak most el kell menni dolgozni, de majd estére itthon leszek és akkor tudunk egy kicsit játszani. Elég ez vajon neki? Egy gyermek, ha nehezen is akarja elfogadni, de megérti, hogy azért kell a bölcsiben, oviban vagy az iskolában a délutáni napköziben maradnia, mert anyunak és apunak dolgoznia kell. Egy kutyával ezt, hogy érteted meg, ráadásul ő be van zárva a "négy fal között", ami valljuk be egy kutya számára kifejezetten ingerszegény környezet mindaddig, ameddig nem érkezik haza valaki a családból. Egy kutyát vállalni a családunkba majdnem olyan, mint egy gyermeket örökbe fogadni. Felsőséggel és nagy odafigyeléssel jár. Az teljesen biztos, hogy a család minden tagjának megváltoztatja az életét kisebb vagy nagyobb mértékben.

Kezdjük a leggyakoribb esettel, amihez teljesen érthetetlen, de a leginkább ragaszkodnak az új leendő gazdik. A kiskutyát 8-10 hetes korban haza viszed 1 legfeljebb 2 védőoltással. Ekkor a kiskutya védettsége nem alakult ki, mivel még legalább 2-3 védőoltásra van szüksége a teljes védettség kialakulásához. Tehát még legalább 4-6 héten keresztül bent kell tartanod. Ez idő alatt egy kiskutya mindent megtesz, hogy elszórakoztassa magát, vagyis veszélybe kerülnek az elektromos vezetékek, a cipők és a bútorok ezáltal a kiskutya egészsége és bizony az élete is. Lenyelhet olyan dolgokat, amitől a kiskutya egészsége igencsak veszélybe kerülhet és még nem beszéltünk az okozott károkról. Tehát nagyon fontos, hogy a lakást tegyük már érkezése előtt kiskutya biztos környezetté. Rakd el azokat a dolgokat, amelyek már első ránézésre veszélyesnek és kockázatosnak tűnhetnek a kiskutya számára, vezetékek, vegyszerek, mérgező virágok, apró tárgyak, amelyek, ha lenyeli fulladást okozhatnak, tárgyak, amik leeshetnek és sérülést okozhatnak stb... És arról még nem esett említés, hogy addig, ameddig a kiskutyánk karanténban van a védettség eléréséig bizony a lakáson belül kell, hogy elvégezze szükségleteit is. Ez bizony kellemetlen szaggal jár. Minden tenyésztő igyekszik a maga módján a kiskutyák szobatisztaságának mielőbbi elérésére, de ez nem mindegyik kiskutyánál sikerül egyformán. Ezért is legideálisabb a teljes oltásiprogram befejezése után haza vinni a kiskutyát, hiszen akkor már az első napon elkezdhetjük kivinni a lakásból.

Nagyon fontos szempont, hogy a család tagjai között van-e esetleg, aki allergiás. Allergiával küzdő családtag esetén keresünk olyan fajtát, akinek a szőre nem allergén és lehetőleg nem szőrhullajtó. Ez nagyon fontos lehet későbbiekben higiéniai szempontból is a lakásunk rendjének fenntartása során.

Általános probléma, amikor a gyereknek veszünk ajándékba kiskutyát. Nem háríthatjuk gyermekünkre a felelőséget, hogy neked vettük a te kutyád! Egy gyerek nem tud felelősséggel gondoskodni egy kiskutyáról, hiszen nem lehet az ő feladata a megfelelő táplálék beszerzése a kiskutya orvosi vizsgálatai indokoltságának eldöntése és azt sem várhatjuk el, hogy az ő feladata legyen a napi séták betartása a házi feladatok és a tanulás mellett. Tehát a gyereknek csak úgy vegyünk kiskutyát, ha mi magunk szülők tudjuk vállalni a kutya felelős tartását!

Soha ne vegyünk kiskutyát ajándékba úgy, hogy az ajándékozott személy nem tud róla és a fogadására nincs lelkileg és fizikálisan sem felkészülve!

Ki ne szeretné, ha a kutyáját lehetőleg csak akkor vigye állatorvoshoz, amikor a kötelező veszettség elleni védőoltást kell beadatni. Nos erre valljuk be őszintén minimális az esély, de sokat tehetünk érte. Először is alaposan győződjünk meg róla, hogy honnan vegyük meg leendő négylábú társunkat. A választék nagy és az árak közötti különbség is nagy. Olcsó húsnak híg a leve szokták mondani, nos ez a kutya piacon is nagyon érvényes. Egy rossz vállasztás esetén a későbbiekben súlyos százezreket lehet ott hagyni az állatorvosunknál. Akkor már késő azon sopánkodni, hogy inkább vettem volna egy ismert jó tenyészetből kiskutyát, aki ráadásul még egészségügyi garanciát is ad a kiskutyára.

Csak olyan helyről vegyünk kiskutyát, ahol meg lehet látogatni már az elvitelt megelőző hetekben legalább egy alkalommal. Nézzük meg a számunkra kínált kiskutyánk szüleit, hogy mire számíthatunk milyen lesz vélhetően az általunk választott kiskutya felnőtt korára. Ha a tenyésztő nem mutatja önként a szülők törzskönyvét, egészségügyi szűrővizsgálatok, genetikai szűrések eredményeit, akkor kérjük meg, hogy mutassa azt meg nekünk. Ezzel biztosra mehetünk, hogy a kiskutyánk szülei valóban rendelkeznek ezekkel.

Ne tévesszen meg, hogy az általad választott tenyésztő rendelkezik kennel névvel és ha te is akarod akkor ad törzskönyvet is. Egy felelősségteljes tenyésztőnél a törzskönyv nem lehet opció, az jár a kiskutyával hiszen ez a garancia arra, hogy valóban fajtatiszta kutyát kaptál! A kennel név meglétte kevés ahhoz, hogy biztonsággal egészséges kiskutyát vegyél! Természetesen a legjobb tenyészetekben is előfordulhatnak hibák. A genetika kiszámíthatatlan, de ők tájékoztatnak erről, ha az átadáskor már ez látható és ennek megfelelően szabják meg a vételiárat is, amennyiben később tapasztalható valamilyen rendellenesség arra pedig garanciát vállalnak és találnak olyan megoldást, ami által nem fogod becsapottnak érezni magad.