Törzskönyveztetés szabályai

Törzskönyveztetés szabályai

Törzskönyveztetés szabályai:

https://www.abeinfo2014.com/cikkek/szabalyzataink/torzskonyveztetesi-szabalyzat/

Angliában alakult ki a törzskönyvezés rendszere, amely máig a tenyésztés megtervezésének alapját és egyben a származás igazolását jelenti. "Ha Önnek nem fontos a törzskönyv, az még nem jelent semmi rosszat. Attól Ön még szeretheti a kutyát ugyanúgy, mintha törzskönyves lenne, nem igaz?" - olvasható az egyik kutyával foglalkozó internetes portálon. A folytatás azonban nem arra ösztönöz minket, hogy lemondjuk erről a papírról, hanem épphogy felhívja a figyelmet a törzskönyv fontosságára. Hiszen nem mindegy, hogy egy barátságos, gyerekszeretőnek hit kutya mikor válik kiszámíthatatlanná és harapóssá. Ezek - és még sok egyéb betegség - a genetikai hibákhoz vezetnek vissza, amelyek a szülők származásának nyomon követésével kiszűrhetőek, ellenőrizhetőek. A törzskönyv a kutya születési anyakönyvi kivonata és személyi igazolványa is egyben. Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is fontos, hogy legyen egy megfelelő nyilvántartás. A törzskönyvnek tartalmaznia kell a kutya minden fontos adatát. A születési idejét, hol és kinél született, milyen számon regisztrálták és az egyedi azonosítójának chip számát is. Tartalmaznia kell a kutya szüleinek valamint azok őseinek adatait legalább 4 generációra visszamenőleg. Vannak rendszerek ahol több és vannak ahol kevesebb a feltüntetett ősök száma. Egy kezdő kutyatartónak ezek az adatok nem sokat mondanak, de az esetleges tenyésztéshez elengedhetetlen információk.A törzskönyvet amely valójában egy nagy könyv a nyilvántartást vezető szervezet őrzi és ennek lapjai az adott egyed születési anyakönyvi kivonata. A tenyésztő ennek másolatát kapja meg, ennek a dokumentumnak a hivatalos neve Származási bizonyítvány. Ezt csak az a kutya kaphatja meg, akinek a szülei is rendelkeznek ilyennel. Jelenlegi ára MEOE-nél 7000 forint/kiskutya. Az iratot a kutya tenyésztője válthatja ki, erre 180 nap áll a tenyésztő rendelkezésére. A 180. nap után már DNS vizsgálat is kötelező a törzskönyv kiváltásához, aminek költségei a tenyésztőt terheli.  Ha egy alomból egy kölyköt már letörzskönyveztek, arra nincs lehetőség, hogy később a többit is letörzskönyvezzék. Csak egyszerre lehet beadni az egy alomban született kölykök törzskönyv iránti kérelmét. Minden tenyésztő csak abban az országban válthat ki, ahol él. A nemzetközileg elfogadott törzskönyv, az FCI törzskönyv, melyet Magyarországon csak a magyar tag, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) állíthat ki.
A törzskönyvet elvesztés esetén csak a tenyésztő tudja újra megkérni, ezért nagyon kell rá vigyázni. Legjobb csinálni róla egy fénymásolatot és az eredeti jó helyen lesz a fiókban, főleg azért mert csak két esetben lehet szükség az eredeti példányra. Ha tenyészszemlére szeretné vinni a kutyát, vagy ha esetleg valamilyen vita merülne fel a kutya tulajdonjogát illetően. Aki kiskutyát vásárol, és már kinézte a számára megfelelő kedvencet, fizetés előtt nem árt, ha érdeklődik. Kérdezzen rá az adott fajtaklubnál, ( https://www.abeinfo2014.com/ ) akihez a fajta tartozik, hogy ismerik-e az adott tenyésztőt, kennelt. Persze még ez sem garancia semmire. A legjobb kennelben is születnek gyenge vagy hibás esetleg beteg kölykök. Ebben az esetben is ki lehet váltani a törzskönyvet és felelős tenyésztőként rá kell vezetni, hogy a tenyésztésből zárják ki. Egy másik lehetőség, hogy a kutyához korlátozott törzskönyvet kap, esetleg csak törzskönyv másolatot. Ez olyan esetekben fordul elő, ha a tenyésztő valamilyen okból nem szeretné a kutyát tenyésztésbe vonni és ezt a törzskönyv korlátozásával kívánja érvényesíteni. Ez azt a célt szolgálja, hogy kellő megalapozottság nélkül ne hozzanak le almot a kutyától. Létezik még az úgynevezett regisztrációs lap is. Ilyet kap az a kutya, aki a MEOE tenyésztési szabályzatát nem betartva, hoz létre egy almot vagy a szülőpár egyik vagy akár mindkét tagja nem felelt meg a tenyészszemle elbíráláson.


A MEOE a törzskönyvezésnél 30 napos átfutási idővel dolgozik. Amennyiben a tenyésztő hiányosan adta be az alombejelentőt a MEOE vagy az adott fajtaklub külön értesíti őket a hiányosságok pótlásáról. Az FCI kiállításokra is csak a törzskönyvel rendelkező egyedek nevezhetőek. Ha az elején az emberek nyilvántartásához hasonlítottuk a kutyák törzskönyvezését, akkor látjuk, hogy talán még fontosabb iratról is van szó, mint a személyi igazolvány. Bár mi is ezzel biztosítjuk a jogainkat, de nem nyújt olyan biztonságot, mint a kutyák esetében. A törzskönyv kiváltásának lépései A kölykök szüleinek FCI törzskönyvvel kell rendelkezniük. A tenyésztőnek kennel névvel kell rendelkeznie. Ezt a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületénél kell kiváltani. A fedező kan tulajdonosának fedeztetési jegyet kell adnia, mellyel a fedezés megtörténtét igazolja. Külföldi fedező kan esetén szerződést kell kötni, vagy nyilatkozatot kell írnia a kan tulajdonosának.
Alombejelentő lapot kell kitöltenie a tenyésztőnek és le kell adni a fedeztetési jeggyel, a szülők törzskönyvének másolatával, a kiállítási és egészségügyi szűrési eredmények, illetve a tagság igazolásával a MEOE-nak.

MAGYAR EBTENYÉSZTŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETE

TÖRZSKÖNYVEZÉSI SZABÁLYZAT

https://www.kennelclub.hu/files/files/KENNELCLUB/torzskonyvezesiszabalyzat201709.pdf

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (mint a Fédération Cynologique Internationale - FCI) tagja vezeti a Magyar Ebtörzskönyvet, amelybe minden fajtatiszta kutya felvehető, amelynek szülei is igazoltan fajtatiszták

I.

A törzskönyvezés

Származási lapot kap minden fajtatiszta kutya, amelynek szülei rendelkeznek származási lappal.

A TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT-ban meghatározott feltételeket teljesítő szülők azonosított utódai kennel névvel megjelölt származási lapot kapnak.